window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-GY7MNL57H8'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-GY7MNL57H8');

Een nieuwbouwwoning kopen, wat houdt dat precies in? Op deze pagina hebben we de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet over het ontwikkelen en bouwen van een nieuwbouwwoning.

Algemeen

Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning heeft diverse voordelen ten opzichte van een bestaand huis of appartement.

  • In tegenstelling tot een bestaande woning, koop je een nieuwbouwwoning vrij op naam (v.o.n.). Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting, notaris- en kadasterkosten voor de overdracht betaalt;
  • De eerste jaren heb je nauwelijks onderhoudskosten aan je nieuwbouwwoning;
  • Een nieuwbouwwoning kun je via meer- en minderwerk naar eigen smaak vormgeven;
  • Een nieuwbouwwoning wordt duurzaam en gasloos opgeleverd;
  • Een nieuwbouwwoning voldoet aan de hedendaagse veiligheidseisen en isolatienormen.
Hoe blijf ik op de hoogte van de voortgang van het project?

Wil je op de hoogte blijven van de voortgang van een project, zoals bijvoorbeeld de start verkoop? Via digitale nieuwsbrieven, de BouwApp en Facebook ontvang je informatie.

Het verkooproces

Wanneer maak ik een afspraak bij de notaris?

Als de ontwikkelaar en aannemer beiden aan de opschortende voorwaarden uit de koop- en aannemingsovereenkomst voldoen, dan kun je een afspraak maken bij de notaris. Per brief brengen we je hiervan op de hoogte. De bouw kan op dat moment ook worden ingepland. Bij de notaris teken je de leveringsakte voor de grond en wordt de hypotheek ingeschreven in het kadaster. Gefeliciteerd, de koop is nu definitief!

Wat is een koop- en aannemingsovereenkomst?

Een koopovereenkomst gaat over de koop van de grond of een appartementsrecht. De aanneemovereenkomst gaat over de bouw van de woning of het appartement. De ondertekening van deze documenten vindt plaats bij de makelaar. Een kopie van de koop- en aannemingsovereenkomst wordt naar de notaris en stichting Woningborg gestuurd.

Wanneer ontvang ik de technische tekeningen van mijn woning?

Als je een woning toegewezen hebt gekregen, dan nodigt de makelaar je uit voor een gesprek en overhandigt je de technische tekeningen. Je krijgt dan meer details over de woning en de afwerkstaat. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor het bespreken van je persoonlijke woonwensen.

Hoe werkt het toewijzen van een woning?

Nadat de inschrijfperiode is verlopen, kijken we welke inschrijvingen het beste passen bij de woning. Vaak zijn er meerdere geïnteresseerden voor een woning. Dit betekent dat de verkoper en de makelaar een keuze moeten maken. Onder andere het voorbehoud van financiering en de verkoop van de eigen woning hebben invloed op deze keuze. Er kan ook een lotingsprocedure worden gestart. Mocht je niet direct in aanmerking komen voor een woning, dan plaatsen we je op de reservelijst.

Hoe kan ik me inschrijven?

Je droomwoning gevonden? Vanaf de start verkoop kun je je inschrijven door het voorkeursformulier in te vullen en binnen de inschrijftermijn naar de makelaar te sturen. Op het formulier geef je onder andere de voorkeur voor het woningnummer aan en je contactgegevens.

Wat is een start verkoop?

Bij elk nieuwbouwproject organiseren we een start verkoop. Tijdens de start verkoop ontvang je de verkoopdocumentatie en het voorkeursformulier. Ook heb je de mogelijkheid om vragen te stellen aan de makelaar, zodat je een zo goed mogelijk beeld krijgt van het project.

Wanneer start de verkoop van het project?

De verkoop van de Valkenier is gestart op donderdag 24 februari. De Woningzoeker op de projectwebsite geeft de beschikbaarheid van iedere woning weer.

De bouw

Wat is seriematig bouwen?

Woningen binnen een seriematig project zijn van vergelijkbare soort en dat biedt diverse voordelen. Dankzij een doorlopend ontwerp- en bouwproces kunnen we efficiënt en effectief bouwen. Daarmee borgen we de voortgang en kunnen we tegen een relatief lagere prijs woningen bouwen van goede kwaliteit. Met standaardopties die passen binnen het bouwproces, kunnen kopers hun persoonlijke wensen laten terugkomen in hun nieuwe woning.

Bij seriematig bouwen hanteren we op de bouwplaats een bouwvolgorde met opeenvolgende werkzaamheden, ook wel een ‘treintje’ genoemd.

Kan ik mijn nieuwbouwwoning tussentijds bekijken?

Natuurlijk is het fantastisch om door je nieuwe woning te lopen en te fantaseren over de inrichting. Daarom organiseren we een aantal kijkmomenten. Zo kun je op een veilige manier onder begeleiding je woning verkennen. In verband met je veiligheid kun je de bouwplaats alleen bezoeken tijdens deze georganiseerde kijkmomenten. Een bouwplaats is enkel toegankelijk voor volwassenen.

Uit welke fases bestaat de bouw?

Het is eindelijk zover, de bouw van je droomwoning begint! De bouw bestaat uit 3 fases:

  1. Ruwbouwfase: in deze bouwfase brengen we onder meer de fundering, muren, vloeren en het dak aan.
  2. Afbouwfase: na de ruwbouwfase start de afbouwfase, die draait om de afwerking.
  3. Opleveringsfase: de laatste fase is de oplevering.
Wanneer start de bouw?

De bouw van je nieuwbouwwoning gaat van start als aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Deze opschortende voorwaarden vind je terug in de koop- en aannemingsovereenkomst. Je ontvangt een zogeheten ‘hoera-brief’ waarin staat dat de bouw binnen afzienbare tijd van start zal gaan.

Wat is meer- en minderwerk?

Met meer- en minderwerk kun je je nieuwbouwwoning laten aanpassen aan je wensen ten opzichte van de ‘basiswoning’. Om de keuze overzichtelijk en haalbaar te houden, werkt de aannemer met meer- en minderwerklijsten. Op deze lijsten staan zaken zoals het verplaatsen van lichtpunten of stopcontacten of het plaatsen van een dakkapel of aanbouw.

In verband met de voortgang van het bouwproces gelden deadlines voor het meer- en minderwerk. De deadline hiervoor staat in je persoonlijke, online woondossier op VolgJeWoning, waarvoor de kopersbegeleider iedere koper uitnodigt. Heb je wensen die niet op de meer- en minderwerklijsten staan? Bespreek deze met je kopersbegeleider. Hij of zij kan samen met jou kijken of er mogelijkheden zijn.

Wie is mijn contactpersoon tijdens het bouwproces?

Na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst krijg je vanuit het bouwbedrijf een kopersbegeleider toegewezen. De kopersbegeleider begeleidt je gedurende het hele bouwproces, van voorbereiding tot oplevering. Hij of zij adviseert over het mogelijke meer- en minderwerk en vertaalt je wensen naar de bouwplaats. Tijdens het bouwproces ontmoet je de kopersbegeleider een aantal keer persoonlijk. Daarnaast verloopt het contact via je persoonlijke online woondossier in VolgJeWoning.

De oplevering

Hoe verloopt de oplevering?

Tijdens de definitieve oplevering loop je samen met de aannemer nog eenmaal door de woning om te kijken of alles correct is uitgevoerd. Je kan hierbij de hulp inschakelen van een onafhankelijke bouwkundige, zoals Vereniging Eigen Huis. Samen bekijk je alle ruimtes in de woning en controleer je de buitenzijde. Eventuele onvolkomenheden en beschadigingen komen in het ‘rapport van oplevering’. In het opleverrapport vind je ook belangrijke adviezen terug die de aannemer tijdens de oplevering toelicht. Aan het eind van de oplevering teken je samen met de aannemer het proces-verbaal van oplevering.

Wat is een vooroplevering?

Een paar weken voor de oplevering is de vooroplevering. Je loopt dan samen met de aannemer door de woning om onder andere  het meer- en minderwerk te beoordelen. De punten die hieruit naar voren komen, probeert de aannemer zoveel mogelijk op te lossen voor de definitieve oplevering.